tiistai 27. lokakuuta 2015

Sano "aaaa" -kuolaimista asiaa

Kuolaimia koskevaa mielipidepostausta. Kaikki mielipiteet ovat omiani ja jokaisella on varmasti aiheesta oma näkemyksensä. Mutta tekstiä tulemaan!

 
Mitä meidän hevosten suusta löytyy?
 
 
En itse suosi vain tiettyä kuolainta, enkä jaksa uskoa että sama kuolain on samalle hevoselle jatkuvasti hyvä. Meillä mariorilla käytetään paksua kolmipalaa ja satunnaisesti hackamorea. Allulla on tällä hetkellä yksi kuolain käytössä ja se on ohut kolmipala. Mariorilla olen huomannut toimivaksi ratsastaa välillä kuolaimettomilla, vaihtelu on Mariorin kannalta hyvä juttu, se saattaa muuten pitkästyä, asiassa kun asiassa. Allu taas on ollut meillä niin vähän aikaa että sen kanssa kuolaimista on vielä paha sanoa. Käytämme ohutta kolmipalaa sillä sitä myyjä suositteli ja sillä Allu on hyvin toiminut.
 
 
 
Kuolaimet vs. kuolaimettomuus?
 
Mä en pidä kuolaimettomuutta huonona asiana, mutta en myöskään usko että joka hevonen olisi parempi kuolaimettomana. Itse valitsen ehdottomasti omilla hevosilla kuolaimet, etenkin esteille mutta ratsastan silti myös ilman kuolaimia, vaihtelun vuoksi. Kuolaimettomuus kun ei ole mikään autuaaksi tekevä asia, se toimii toisilla ja toisilla ei. Ja jokainen kuolainhan on juuri niin kova kun käsi ohjanpäässä on. Kuolaimettomasta sekä kuolaimesta saa ihan yhtä inhottavan hevoselle jos haluaa, niistä voi varmasti molemmista saada myös mukavan jos ratsastaja tekee töitä oman tuntumansa eteen. Eli siis sen eteen että tuntuma on hevoselle mukava. Sipsillä esimerkiksi toimi "kuuriluontoisesti" suora kumipelham. Sillä sen sai kuuntelemaan ottamatta ohjaa juurikaan edes käteen. Pariviikkoa pelhamilla niin toimi taas kolmipalalla kun unelma. Joskus myös Sipsin kanssa mentiin hakkiksilla. Eli oma mielipiteeni on että kuolaimet tai kuolaimettomuus pitää valita ratsastajan ja hevosen mukaan. Ei pelkästään ratsastajan tai pelkästään hevosen. On löydettävä molempia tukeva vaihtoehto, ja kuolaimia saa, ja kannattaa vaihdella, toki hevoskohtaisesti mutta kuitenkin. Sipsillä oli käytössä vuorotellen neljä eri vaihtoehtoa ja se toimi sillä hyvin.
 
 
 Yhteenveto
 
Eri kuolaimet vaikuttavat eri hevosiin kovin erilailla. Esimerkiksi Sipsi oli pelhamilla todella miellyttävä ratsastaa mutta Mariori taas kiukutteli sitä vastaan todella vahvasti. Siispä Mariorilta se poistettiin käytöstä. Hevosellaan ei kannata käyttää väkisin kuolainta joka ei sovi, edullisemmaksi tulee hommata uudet kuolaimet kun siivoilla huonoista jälkeenjäänyttä sotkua. Ei kannata olettaa että se yksi ja sama kuolain sopii hevoselle sen koko eliniän ajan, ja myös ratsastaja vaikuttaa paljon, toisella ratsastajalla sama hevonen toimii paremmin toisella kuolaimella ja toisella ratsastajalla toisella kuolaimella jne... Jos hevoselle ei sovi kuolaimet mikään ei estä käyttämästä kuolaimetonta, mutta on myös muistettava ettei kuolaimeton vaihtoehto sovi jokaiselle, kuolaimettomuus vaati myös ratsastajan pohje ja painoavuilta selkeyttä. Kuolaimetonta en itse ihan aloittelijalle laittaisi. Olen huomannut että kaikkien kuolaimetta, kengättä, kannuksetta ryhmien ilmestyttyä ihmiset on alkanut jakaantua kuolain asian kanssa kahteen leiriin, ja ilmoille lentää melko kärkästäkin mielipidettä, puolin ja toisin. Mielestäni ei pitäisi tuomita kumpaakaan vaihtoehtoa suoraan, vaan kuunnella tässäkin asiassa hevosta. Ja kuten aikaisemmin totesin, molemmat vaihtoehdot ovat väärin käytettyinä todella ikäviä. Se että on kuolaimeton, ei oikeuta silti repimään, ja kuolaimet oikeuttavat siihen vielä vähemmän. Oli suussa kuolain tai ei, tärkeintä on siisti perusratsastus ja hevosen huomioon ottaminen. Ihmisten ei tarvitsisi jakautua kahteen leiriin tämän asian tiimoilta, vaan voitaisiin ennemmin jakaa ideoita, niksejä ja neuvoja, eikä päättää mielipidettä sen perusteella mitä hevosellasi on suussa tai mitä ei.
 
 


7 kommenttia :

 1. Meillä sileällä yleensä oliivikolmipala, esteillä rotarin kolmipala. Lisäksi kankisuitset, joita harjoitellaan käyttämään. Muitakin kuolaimia meillä kaapissa on ja vaihdellaan muutaman viikon välein ettei kyllästy johonkin tiettyyn ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä toi vaihtelu on tosi hyvä juttu, ei pääse heppa vakiintumaan :)

   Poista
 2. Kiinnostava postaus, ja ihana uusi banneri! :)

  VastaaPoista
 3. P.s. sulla on noi deltaohjat väärin päin, niissähän on piilolukot. Siistimmän näköiset siis toisinpäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, no eipä asialla kauheasti väliä enää ole kun ponikaan ei mun omistuksessa ole...

   Poista
  2. Joo, no eipä asialla kauheasti väliä enää ole kun ponikaan ei mun omistuksessa ole...

   Poista