sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Hyvän satulan merkitys

Mulla on jo pitempään ollut mielessä tehdä tällainen postaus, ja nyt sain otettua itseäni niskasta kiinni ja tulin toteuttamaan tämän.
No mennäänpäs sitten suoraan asiaan. Postaus käsittelee tarkemmin Sipsin satula ongelmia.
Joku saattoi skipata tämän postauksen koska aihe, satula, ei välttämättä tunnu kiinnostavalta. No en minäkään tällaista postausta olisi vuosi sitten lukenut, mutta kun se satula ongelma tulee omalle kohdalle alkaa kummasti aihe kiinnostaa.
Viime keväänä kirjoitin pariinkin otteeseen sipsin satulasta, siitä ettei se sovi sille. Ja joku voi muistaa myös postauksen Ypäjän reissusta jolloin kaikki muuttui.
Palataampa vuosi taakse päin. Itse asiassa juurikin näihin aikoihin viime vuonna, päätin hypätä sipsillä, kun kotikenttä oli niin hyvässä kunnossa. Se oli järkyttävä hyppykerta. Poni veteli peräpää alhaalla ja pää pilvissä. Eka ajattelin että se oli vaan huono päivä ja sillain. No sama meno jatkui, eka vaan esteillä, mutta sitten sama siirtyi kouluiluunkin. Hampaatkin tarkistutettiin muttei auttanut. Mutta sitten yksi päivä päätin mennä ilman satulaa ja hups vaan, ei mitään ongelmaa. Ja silloin tajusin ongelman ytimen, satulan.
Siirrytään hetkeksi siihen vanhan satulan "historiaan".
Se oli Theo Sommerin nahka satula. Periaatteessa ihan hyvä perus satula. Se tuli Sipsille Keväällä 2012 ja oli sen vuoden kesän ja näin. Se oli alun perinkin hiukan huonoSipsin selkään mutta etu geelin kanssa se kyllä meni. Sillä me pärjättiin aina siihen 2013 tammi-helmikuuhun asti, kunnes ongelmat alkoi.
Tässä kesän 2012 kisoista kuva, ja sílloin satula ei tuottanut mitään ongelmaa.

Tässä 2012 syksyn kuva, ja sama homma kuin ylemmässä kuvassa.
Tässä kuva siltä kerralta kun ongelmat alkoivat näkyä.

Ylemmistä kuvasarjoista voisi luulla että ongelma tuli ihan yhtäkkiä, mutta ei, kyllä se oli itänyt jo monta kuukautta. No ongelman huomattuamme me ostimme Sipsille jalusti vyön, jotta voisin tehdä asioita melko täyspainotteisesti ja jotta Sipsin selkä saisi parantua rauhassa.
Sitten huhtikuussa 2013 me lähettiin Ypäjälle satulan sovitukseen ja sieltä toi Sipsin Kieffer sitten tuli mukaan, tai oikeastaan se lähetettiin meille sitten myöhemmin, kun sitä tarvitsi leventää ensin. Vietiin siis molemmat hevoset sinne koska Mariorinkin satulan sopivuus tarkistettiin. Sen satula oli ja on edelleen ollut sille hyvä. (Mainittakoon tähän että molemmilla hepoista on Kiefferit ja hyvät on ollu) No satulan sovittajahan kertoi meille että kyseinen satula on aivan liian pitkä ja kovaksi topattu. Mutta onneksi hänellä oli siellä Sipsille sopiva satula jonka sitten testasin ja johon ihastuin, ja joka edelleen meillä on.
Edelleenkin Sipsi tarvitsee geelin satulan alle, koska on pyöreä mallinen, niin geeli pitää satulaa paikoillaan. Mutta tästä huomasi sen kuinka tärkeä asia hyvä satula oikeasti on, ja kuinka tärkeää on ottaa huomioon kaikki muutokset ratsastettavuudessa. Aina kannattaa ottaa epä sopivan satulan mahdollisuus huomioon. Sillä pitkään huonolla ja epäsopivalla satulalla mentäessä altistetaan rakas työkaveri kivulle ja pysyville huonoille muutoksille selässä.
Ja ylipäätään, ostakaa kaikki varusteet sen mukaan että ne sopivat hevoselle, älkää vain omien mieltymystenne tai ulkonäön perusteella.
Olen puhunut. ;)

Eroa ei ehkä kuvissa näe, mutta selässä sen tuntee.


Tällä satulalla on erityisen mukava hypätä :)4 kommenttia :

 1. Tää oli kiva ja hyödyllinen! Onko Marsullakin aachen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Marsulla ei ole aachen, Kieffer kyllä, mutta mallia en muista. :)

   Poista
 2. Kiva ja ennenkaikkea hyödyllinen postaus! Täällä meidänkin päässä on satula vaivannut, tosin nyt ei enää pitkään aikaan. Huonosta satulastahan voi tulla hebulle pysyviä selkä-ja nikamaongelmia, sekä rakennevirheitä.. Hyi että! Mutta hyvä et teillä on hepan selkä saatu hyvään jamaan!:)

  VastaaPoista