tiistai 6. joulukuuta 2016

Miten pitää kenttä talviratsastettavassa kunnossa?

Pulma joka saattaa ulkokentän omistavia talven tulon kanssa pähkäileviä askarruttaa. Itse olen tässä toistaiseksi onnistunut, joten jaan tähän mennessä hyväksi kokemani vinkit.

Suolaa, suolaa enemmän suolaa

Suomen olosuhteissa väitän että suolaaminen on kaiken a ja o. Syksyllä kun oon vielä plussa kelit, niin reilusti suolaa kenttään. Ensimmäisten pakkasten jälkeen uudelleen ja sitten tarpeen mukaan. Meillä on nyt syy-taven aikana mennyt n. 450kg suolaa. Eli ihan millään suolasirottimellisella ei pärjää. Suolaa voi ostaa agrimarketeista sekä erinäisistä rauta- ja puutarhakaupoista.

Riko pintaa

Suolaamisen lisäksi pintaa pitää rikkoa. Tähän käy esim. äes. Meillä ei äestä tällä hetkellä ole käytössä joten olen rikkonut pinnan rehupiikeillä. Ne ovat toimineet hommassa ihan hyvin, mutta vanhan pikku äkeen kunnostus tähän käyttöön on silti suunnitteilla.

Käytä koneita ja usein

Lanaa, äestä, lanaa, äestä ja lanaa taas. Pakkasilla kenttää täytyisi jaksaa vähintään jokatoinen päivä kunnostaa. Koneellisesti.

Poista ylimääräinen lumi

Kun lunta tulee oikein kunnolla, se pitää poistaa. Itse poistan lumen kauhan avulla. Mikäli kentän pinta on päässyt koppuroitumaan, poistan myös ohuen kerroksen hiekkaa lumen mukana. Tämän jälkeen on aika taas äestää, lanata ja taas äestää ja lanata.

Harkitse

Mikäli on satanut aivan ohut kerros lunta, itse suosin että se jätetään poistamatta. Ja nyt puhutaan jostain puolen millin ohuesta pakkaslumi hunnusta. Tällainen lumi käy lähes hiekasta, eli äestetään ja lanataan hiekan mukaan.

Toivo parasta

Niin, ja olemmehan suomessa, joten voit vain toivoa parasta. Mikäli kelit jatkuvasti prenkkaavat, on lähes mahdoton pitää kenttää priimakunnossa. Näillä vinkeillä voit kuitenkin edesauttaa sitä ettei kentän käyttökelvoton jakso kestä kuukausia vaan viikkoja tai päiviä.

Kenttä voi näyttää tältä vaikka ulkona olisikin -10 pakkasta ja juuri ollut lumisade.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti